Projekat Izađi na berzu

Projekat finansira Specijalni akcionarski fond Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD). Beogradska berza je nosilac ovog projekta. Sprovodi ga renomirana svetska revizorsko-konsultantska kompanija PwC. Na projektu su angažovani stručnjaci iz PwC iz Poljske i Srbije koji imaju veliko iskustvo u pripremi kompanija za izlazak na berzu.

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) je međunarodna finansijska institucija osnovana 1991. godine. Kao multilateralna razvojna investiciona banka EBRD svoje investicije koristi kao alat za razvoj tržišnih ekonomija. Iako je u početku bio fokusiran na zemlje tzv. Istočnog bloka, banka je proširila svoje delovanje na više od 30 zemalja na prostoru od istočne Evrope do centralne Azije. Beogradska berza je prvobitno osnovana 1894. godine, a reosnovana 1989. godine, nakon skoro 50 godina. Danas je poslovanje Beogradske berze usklađeno sa evropskim standardima i praksom.

Beogradske berza je organizator tržišta kapitala u Srbiji, akcionarsko društvo sa pravima, obavezama i odgovornostima utvrđenim Zakonom o tržištu kapitala. Pored organizovanja trgovanja Beogradska berza bavi se i poslovima promocije i razvoja tržišta kapitala, prodaje i licenciranja tržišnih podataka, kao i edukacije svih učesnika na tržištu.

PwC je mreža firmi za pružanje profesionalnih usluga. Zapošljava 236.235 ljudi u svojim kancelarijama koje se nalaze u 158 zemalja širom sveta. PwC pruža usluge u različitim domenima poslovanja, i to: usluge revizije, poreske usluge, usluge iz domena ljudskih resursa, poslovnih transakcija, poboljšanja poslovanja preduzeća i upravljanja rizicima u poslovanju. PwC svojim klijentima pruža pomoć da reše složene poslovne probleme i merljivo razviju svoju sposobnost da povećaju vrednost preduzeća.